Preguntes freqüents

Necessito molt d'espai per tenir un hort?
En qualsevol raconet assolellat d'un jardí, terrassa, pati, i fins i tot balcó, es poden conrear verdures ecològiques. Un hort d'aproximadament 100m2  és suficient per alimentar una família mitjana. I amb molt menys podem cultivar fàcilment les principals hortalisses. Com més petit, menys dedicació necessita!

Quant em costarà crear el meu hort?
Dependrà molt, és clar, de les seves dimensions i característiques, però a La Remolatxa treballem amb proveïdors que ens fan el millor preu i a més procurem sempre que sigui possible treballar amb materials reutilitzats o reciclats. En menys d'un any s'amortitza la inversió. Un cop tens l'hort en funcionament, fas un gran estalvi en verdura i hortalisses, i a més, aquestes són de la millor qualitat i sense cap mena de dubte, lliures de productes químics de síntesi.  

Necessita molta dedicació, un hort?
Un hort ens reconnecta als ritmes de la terra, als cicles del sol i de la lluna. En un hort hi ha un temps per a cada cosa, cada cultiu és propi del seu moment de l'any. A la tardor i l'hivern, tot s'alenteix, i l'hort ens reclama només de tant en tant i sobretot per collir. La primavera demana que hi siguem una miqueta més perquè és quan hi ha més tasques a fer, i l'estiu ens reclama sobretot per a regar i collir. Dit això, hi ha diversos elements que ens faciliten cuidar l'hort amb menys esforç: un sistema de reg automatitzat, un encoixinat que evita que surtin les plantes no desitjades i reté la humitat, etc. És a dir, que un hort necessita que hi dediquem estonetes, però no ens impedeix marxar uns quants dies o fins i tot setmanes fora de casa.

Això d'"ecològic" què vol dir?
L'agricultura ecològica cuida la terra i l'ambient, perquè si les plantes creixen en un ambient sa, es posen menys malaltes. Procurem cuidar la fertilitat del sòl. Quan adobem amb adobs orgànics (fems o compost) el que estem fent és alimentar el sòl i els seus habitants, i aquests al seu torn alimenten la planta amb tots els elements i microelemtents que ella (i després nosaltres que ens menjarem aquesta planta) necessita. Per contra, en l'agricultura convencional, els adobs químics pretenen subministrar aliment a la planta directament, empobrint els sòls i la seva fauna i flora, contaminant les aigües subterrànies (perquè molts d'aquests adobs són rentats per la pluja cap al subsòl) i finalment produint aliments amb menys riquesa nutricional. 
Un segon principi de l'agricultura ecològica és cuidar la biodiversitat, l'ambient, l'ecosistema. Incloent flors a l'hort, per exemple, afavorim la presència de pol·linitzadors i de depredadors naturals del que es sol anomenar plagues. 
Treballant amb la natura i no contra ella ens trobem que molts insectes que podrien danyar-nos els cultius no arriben a esdevenir un problema perquè les seves poblacions són regulades dins de l'ecosistema que es l'hort i el seu entorn. El primer graó del control biològic de plagues i malalties és l'observació i la prevenció. El segon, especialment en un hort casolà, és el control manual (eliminació dels patògens o de les fulles afectades, p.e.) i només en determinats casos utilitzem productes d'origen natural que no contaminen l'ambient ni són nocius per la salut i que són el màxim d'específics possible per allò que volem tractar (evitant danys col·laterals a la resta de flora i fauna).

Puc començar un hort en qualsevol moment de l'any?
Sí. Cada cultiu té una època de l'any i no a tothora es pot plantar de tot, és clar, però en qualsevol moment es pot preparar la terra i engegar un hort. Cap problema. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada